Proefschrift Close(d) Care: hoofdstukken visueel

Categorie
Zakelijk tekenen
Tags
complexe informatie versimpelen, proefschrift visueel, visuele samenvatting
Over dit project

Wat voelde ik mij vereerd toen Elien mijn vroeg om haar proefschrift te visualiseren. Het onderzoek waar zij vijf jaar aan heeft gewerkt in tekeningen samenvatten was niet eenvoudig. Ik teken regelmatig complexe informatie, maar deze materie was wel next level. Samen hebben we hier goed naar gekeken en Elien wist heel goed de kern van haar onderzoek te vertellen.

Ik heb de hoofdstukken visueel samengevat, in het proefschrift eindigt elk hoofdstuk met een tekening. Elien zelf was al heel blij met de visuals, maar de lovende reacties op haar proefschrift en mijn tekeningen maken dit een wel heel bijzonder project.

“Zonder je proefschrift te hebben gelezen, weet ik wel waar het over gaat!”
“Deze tekening geeft de essentie van ons werk weer!”
“Het was een feestje om alleen al door het proefschrift te bladeren”
“Dit heb ik nog nooit gezien, je hebt een trend gezet!”
“Ik vind het altijd zo moeilijk om uit te leggen wat voor werk ik precies doe, nu kan ik het met één tekening laten zien!”

Slechts een greep uit de reacties die ik heb ontvangen op de visuele samenvattingen in mijn proefschrift.

Ik, en met mij veel enthousiaste lezers (of eigenlijk ‘kijkers’), heb ongelofelijk veel bewondering voor het visuele vertaaltalent van Stefanie. Hoewel ze hier zelf bescheiden over is en bemoedigend uitlegt dat iedereen kan tekenen, ben ik ervan overtuigd dat maar weinig mensen beschikken over de gave om complexe informatie op een toegankelijke, visuele manier weer te geven. Haar visuals hebben de inhoud van mijn proefschrift letterlijk en figuurlijk kleur gegeven en naar een hoger plan getild! Tijdens de verdediging van mijn proefschrift vertelde een hoogleraar dat haar dochters van 7 en 9 jaar het proefschrift ‘meegelezen’ hadden. Dit enorme compliment is volledig voor jou, Stefanie!

Dr. Elien Neimeijer

Het proefschrift is hier online te bekijken.