Visual Notes

Snel en simpel visuele aantekeningen met impact
zakelijk tekenen visuele notities

Je bent overtuigd van de kracht van informatie visualiseren en wilt dit zelf meer in de praktijk toepassen. In plaats van kantjes vol teksten wil je de stap maken naar de informatie in een duidelijk visueel overzicht.

Alleen: hoe pak je dit aan? Hoe bedenk je bij je eigen informatie of dat wat je hoort een beeld? En als je dat in je hoofd hebt, hoe zet je dat dan ook snel op papier?
Daar ga ik je bij helpen! Ik ervaar elke dag de kracht van visueel denken en doen en neem jou daar graag in mee. Ik leer je hoe je je visuele brein aanzet door het maken van visuele aantekeningen. In een simpel en duidelijk overzicht van de essentie.

Door het maken van visuele aantekeningen leer je niet alleen anders opschrijven, je leert anders denken en anders doen. In deze training leer ik je de basis van tekentechnieken en visueel samenvatten van informatie. Op basis van informatie die je al hebt én ook ter plekke on the spot.

Waarom visueel?

Visuele aantekeningen, sketchnotes, visuele notulen, visueel verslag, visual notes, praatplaat.. je kunt het verschillende namen geven. Het gaat om een visueel overzicht. Aantekeningen die bestaan uit woorden en tekeningen: tekst en beeld. Je combineert beide met elkaar. Dat heeft enorm veel positieve effecten:

  • Je onthoudt de informatie veel beter en dat moedigt je aan het in de praktijk toe te passen
  • Je leert beter tijdens trainingen die je volgt 
  • Je hebt meer focus en filtert de kern uit een verhaal: dat zorgt voor een duidelijk overzicht
  • Meer impact: het visueel maken van besproken onderwerpen in een meeting versterkt het maken van beslissingen, jij en je collega’s hebben een gezamenlijk beeld en de visuele aantekeningen helpen in het proces. Tijdens én erna!
  • Tekenen geeft je helderheid en structuur
  • Je zet je brein extra aan het werk omdat je zowel je linker- als rechterhersenhelft optimaal benut.
  • Je stimuleert je creativiteit en ontwikkelt dit steeds meer hoe vaker je het doet
  • Tekenen werkt ontspannend

Maak impact door jouw verhaal of idee visueel weer te geven

Je wilt graag meer tekenen, maar iets houdt je tegen...

Belemmert de tijd en snelheid in het tekenen jou om het daadwerkelijk te doen? Voel je je nog niet zeker genoeg? Voel je de blikken van anderen en wat die vinden van je tekeningen? Zo zonde als dit je belemmert om het te gaan doen!

Terwijl er zoveel behoefte is aan het simpel overbrengen van informatie. Creativiteit en innovatie op de werkvloer, dingen anders doen: het brengt je een andere kijk. En je collega’s, klanten of publiek zijn maar wat blij dat ze de informatie in een oogopslag voorgeschoteld krijgen in plaats van droge lappen tekst. 

Je bent zelf je grootste criticus, de stemmetjes die zeggen dat je het niet (goed) kunt of doet. Dat het er niet professioneel genoeg uitziet. Dat iemand anders het beter kan.

Het mooie is: het gaat erom dat het duidelijk is. Mijn tekeningen zagen er toen ik begon ook niet zo vloeiend uit als nu. Dat vergt veel oefenen, steeds weer. In het begin zijn je lijnen niet netjes, ga je die poppetjes tig keer tekenen. Ga die drempel over, ga het doen en ontwikkel je tekenspier. 

Bij Visual Notes leer ik je hier alles over. Je beelden beter maken, hoe vat je die kern en ook de stap naar tekenen tijdens vergaderingen onder tijdsdruk. Als je kiest voor de versie met begeleiding begeleid ik je 3 maanden lang, deel ik mijn jarenlange ervaring uit de praktijk en krijg je feedback op jouw werk. 

Het proces van je informatie visueel maken brengt je helderheid, creativiteit en blijheid. Tof en duidelijk!

Resultaat

Na deze training:

Wil jij hiermee aan de slag en echt die visuele shift maken?!

module 2 wat zijn visual notes en hoe zet je het in

Voor wie?

Voor wie niet? Visueel denken helpt overal bij. De mogelijkheden om je visuele vaardigheden toe te passen zijn eindeloos. Denk aan je eigen aantekeningen tijdens meetings, podcasts, uit boeken. Of geef jij zelf juist trainingen of online cursussen? Ben je zelf ondernemer en wil je in plaats van foto’s je eigen beelden maken? Maak gebruik van visual notes om je kennis te delen.

Het brengt je helderheid, duidelijkheid, inspiratie en creativiteit. Het verandert je werkwijze. Door te tekenen denk je op papier. Dus de vraag is eerder: voor wie niet?

Dus ben je: ondernemer, trainer, managementassistent, notulist, projectondersteuner, coach, beleidsaviseur, docent, contentmaker, teamleider, psycholoog, manager of vul het maar in: dit is wat voor jou!

Maar ook voor jou als beginnende zakelijk tekenaar. Ik help je op weg om met meer vertrouwen te tekenen, deel mijn kennis met je. Eerdere cursisten hadden na de training hun eerste betaalde opdrachten… dit kan net dat zetje zijn dat je nodig hebt.

Waarom ik?

Met mijn 12 jaar ervaring bij de overheid als communicatieadviseur weet ik als geen ander dat de lappen tekst en vergaderingen je om de oren vliegen.  Wat mij in al die jaren opvalt, is dat simpel communiceren voor veel mensen niet zo makkelijk is. Laat staan dat je gaat tekenen. In 2016 ontdekte ik de kracht van tekenen en sindsdien zet ik tekeningen in om een boodschap te vertellen. En dat is magisch, door pakkende beelden te gebruiken breng je je verhaal met emotie over.

Ik teken vaak live bij evenementen, teamsessies, brainstorms of heidagen. Ik zie ogen oplichten als de informatie in beeld is gebracht. Als mensen hun inhoud letterlijk terugzien in tekeningen. Hoe waardevol het in het proces is. Een visueel verslag brengt verbinding tot stand.

Hoe mooi is het als jij dit zelf tijdens jouw meetings kunt doen of je eigen plan visueel kunt vastleggen? Ik deel mijn jarenlange kennis uit de praktijk deel ik graag met je, zodat jij hier jouw voordeel mee doet.

tekenend aan tafel
5/5

“De cursus Visual Notes heeft me geleerd om onderwerpen en processen op een treffende en inspirerende manier in woord en beeld samen te vatten. Het is leuk om te ontdekken in hoeveel situaties het toepasbaar is, zowel op werk als privé. In de cursus leer je snel de kern te tekenen door veel te oefenen op papier en in een digitaal programma als Procreate. Stefanie is een geweldige, ervaren cheerleader die zorgt dat je steeds verder komt. Dank je wel!”

Anne-Marie
5/5

“Door de online cursus en het enthousiasme van Stefanie heb ik mijn creatieve ik herontdekt en de manier gevonden waarop ik dit ook zakelijk in kan zetten. Dankbaar voor deze kans en helemaal enthousiast om door te blijven gaan!”

Caroline
5/5

“Door deze training zie je dat het makkelijk kan en mag. Je leert dat iets ‘letterlijk’ tekenen een abstract begrip toonbaar maakt. Op een makkelijke manier leer je de basis, maar krijg je ook meer en meer zin om het te gaan toepassen. Echt waar voor mijn geld. Ik hield al een tekendagboek bij, maar als ik nu terug blader zie ik echt de vooruitgang in het boek naar voren komen. Leuk en trots moment voor mijzelf.”

Nicolette

Met deze uitgebreide videotraining Visual Notes maak je kennis met  zakelijk tekenen en visueel denken. Vanuit de basis werk je toe naar ter plekke meetekenen tijdens vergaderingen, de informatie uit lezingen visueel vastleggen of het samenvatten van je eigen plan. Ik leer je waar je rekening mee houdt als je live gaat tekenen en ook hoe je je tekening presenteert aan jouw publiek. 

Ik geef je praktische tips, voorbeelden en opdrachten, vertel je mijn werkwijze en help je met de opbouw van een visueel verslag. Alles wat ik heb geleerd in die 70+ meetings en evenementen die ik live meetekende vertel ik jou. En oefen vooral tijdens de video’s al je visuele skills!

Kies jij ervoor om iets nieuws te leren? Kies jij ervoor je collega’s of klanten te verrassen in plaats van te denken ‘wat vinden ze hier wel niet van?’ Ik neem je mee in het proces zodat jij zonder blokkades jezelf een visuele en creatieve boost geeft.

Al meer dan 500 deelnemers gingen je voor de drempel over bij een van mijn trainingen

De Modules

Module 1 (3 lessen)

Introductie

module 1 welkom

De introductiemodule! Ik vertel je hoe de cursus werkt, je gaat je doel stellen en ik stel me voor aan jou. 

Module 2 (6 lessen)

Visual Notes

module 2 wat zijn visual notes en hoe zet je het in

Hoe zou jij tekeningen en visuele aantekeningen inzetten in je werk? Waarom werkt het zo goed? Wat zijn fijne materialen en waar vind je inspiratie. 

Module 3 (4 lessen)

Tekst

module 3 tekst

Aan de slag! Eerst met tekst!. Net zo belangrijk als beeld. Ik leer je hoe je je handschrift verbetert, waar je rekening mee houdt en je krijgt leuke oefeningen.

Module 4 (13 lessen)

Ontwikkel je tekenskills

module 4 tekenen

In deze module leer je de basis van visueel maken van informatie en versterken we die met allerlei oefeningen. Visueel ABC, poppetjes, levendig maken van tekeningen, typetjes en abstracte begrippen. Je gaat veel tekenmeters maken! 

Module 5 (7 lessen)

Welke vaardigheden heb je nodig?

vaardigheden visuele aantekeningen

Welke vaardigheden helpen jou bij visuele aantekeningen? Om de kern uit een verhaal te halen heb je meer nodig. En daar vertel ik je meer over en in de volgende modules ga je dat toepassen. Ook vertel ik welke mindset jou gaat helpen.

Module 6 (13 lessen)
structureren visual notes

Structuur je inhoud

Help, een leeg vel papier! Hoe breng je structuur aan? Hoe maak je er een logisch verhaal van? Doe ik dat vooraf of achteraf? Ik leer je hier alles over en je gaat veel oefenen!

Module 7 (13 lessen)

Live tekenen

Ter plekke meetekenen tijdens een training, podcast of vergadering. Hoe doe je dat? Het gaat heel snel. Waar let je op, hoe bereid je je voor, hoe doe dat als je niet weet hoe het verloopt. Ik vertel je mijn tips & tricks, en heb voorbeeldvideo’s waarbij je met mij mee kijkt.

Module 8 (6 lessen)
digitaal tekenen module 8

Digitaal tekenen

Welke mogelijkheden voor digitaal tekenen zijn er? Voordelen of nadelen? Waar teken ik op en hoe maak je je handschrift digitaal. Alles wat ik had willen leren toen ik zelf begon.

 

Module 9 (6 lessen)
meer tekenen in werk en prive

Toepassen in je werk en privé

Voorbeelden, templates en veel leuke opdrachten om aan de slag te gaan in de praktijk. Zowel werk als prive, want als je er plezier in ervaart ga je het vaker doen. Recepten, podcasts, op reis, vergaderingen, agenda’s: hier leer ik je alles over. Met leuke templates.

Module 10 (6 lessen)
inspiratie om te blijven tekenen

Inspiratie om te blijven tekenen

Hoe maak je een routine van het tekenen? Allerlei tips, boeken en leuke websites. En inspiratie om het klein te maken voor jezelf. Zodat je het blijft doen en een skill voor het leven hebt!

Leer visueel denken en werken

In 10 modules leer jij alles over visueel werken, denken en aantekeningen maken. Hoe zet je informatie om in beelden op papier? Hoe start je met dat lege papier, hoe breng je structuur aan? Ik vertel je ins en outs over de tools die ik gebruik en toepas. Om de informatie die je leert duidelijk gestructureerd én leuk op papier te zetten. Veel tips en allerlei verschillende leuke opdrachten, waar je zelf mee aan de slag kunt. Je hebt een jaar toegang en kunt de training in eigen tijd en tempo volgen.
Een ontzettend uitgebreide training waar jij zoveel resultaat mee gaat halen!

Ga jij voor die visuele boost?

Visual notes met begeleiding in livesessies: volgende ronde in 2024

Dit krijg je:

897 ex btw

(Factuur voor werkgever is mogelijk)

 

Zelf aan de slag

Dit krijg je:

 

 

449 ex btw

(Factuur voor werkgever is mogelijk) 

 

 

 

Leren met begeleiding weer in september 2024!
In september/oktober volgt weer een nieuwe ronde. Wil je daar graag aan meedoen? Je kunt je op de wachtlijst zetten of je begint alvast met de DIY zodat je alvast tekenmeters kunt maken en dan kun je in het najaar upgraden naar livesessies. 

Greep uit de reacties tijdens de livesessies:

Kijkje in de leeromgeving

Werk je in loondienst?

Veel werkgevers vergoeden de training. Jouw leidinggevende ziet vast ook het voordeel in van duidelijk visueel communiceren. Het is op zoveel manieren helpend. Kun jij de training declaren bij je werkgever, dan kun je via iDeal eerst zelf betalen en je krijgt de factuur in je mailbox die je kunt indienen. Of je kiest voor overboeking, belangrijk is dan wel dat je werkgever binnen 14 dagen betaalt.

Wil je een factuur ontvangen? Dat kan! Stuur mij dan een mail met je verzoek en de factuurgegevens, eventuele codes. Na betaling krijg je toegang tot de training. Ik reken hiervoor 30,- administratiekosten.

Twijfel je nog?

Ben je heel enthousiast maar heb je ergens nog twijfel? Dan ben ik benieuwd waar die twijfel zit. Ben je kritisch op jezelf of weet je niet of deze training de juiste voor je is? Stuur me gerust een bericht en bekijk ook even de veelgestelde vragen. Dit is een skill waar je nog altijd profijt van gaat hebben.

Niet naar verwachting? Geld terug

Heb je het gekocht en vind je het echt niks? Heb je niks geleerd of is het niet naar verwachting? Dan krijg jij je geld terug, mits je dat binnen twee weken na aankoop aangeeft.

Ervaringen van eerdere deelnemers

5/5

“Wilde me al aanmelden sinds je bekend maakte deze cursus te gaan ontwikkelen. Leren van de beste!
Mijn grootste inzicht was: wauw, ik kan het! Alleen de kern en niet perfect is veel beter.
Ik vond de opdrachten heel duidelijk. Fijn om eerst met jou mee te kunnen kijken voor de aanpak en een voorbeeld. Het waren er gelukkig niet té veel. Ik zet het tekenen nu ondersteunend in tijdens projecten voor mijn werk. Een tekening hier en daar is voldoende. Verder ter ontspanning thuis. Kaarten, recepten, even niet op de telefoon en helemaal zen worden.”

Julia
5/5

“Ik schreef me in omdat ik wilde leren hoe je complexe ideeën en informatie op een begrijpelijke manier kunt communiceren, zowel in mijn werk met jongeren als in mijn werk als onderzoeker.

Het grootste inzicht dat ik tijdens de cursus kreeg, was dat ik ontdekte dat iedereen in staat is om complexe concepten om te zetten in eenvoudige tekeningen met behulp van visual notes.

Wat ik heb geleerd tijdens de cursus breng ik nu in de praktijk door visuele notities te maken tijdens bv presentaties en vergaderingen. Het helpt niet alleen om de info beter te begrijpen, maar het zorgt er ook voor dat ik me de informatie op een later moment veel sneller weer herinner door naar de visuele aantekeningen te kijken.”

Evelyne
Onderzoeker
5/5

“Wat een fijne en leerzame cursus! Door de enthousiaste en zeer volledige uitleg van Stefanie heb ik veel vooruitgang geboekt. Al na een paar lessen merkte ik hoe helpend visuele aantekeningen zijn, zowel voor werk als privé. De lessen waren kort en helder en waren makkelijk te volgen op de telefoon via een app. Ik ben blij dat ik de cursus heb gevolgd!”

 

 

Gerjanne

Reviews

beter tekenen

FAQ

De training bestaat uit 70+ video’s in verschillende modules. Het zijn korte video’s van gemiddeld 5-10 minuten die je in eigen tijd en tempo kunt volgen. 

Eind september 2023 is een ronde gestart, waarschijnlijk volgt voorjaar 2024 een nieuwe ronde. Je kunt sowieso vast zelf aan de slag en je aanmelden voor de wachtlijst als je de volgende ronde mee wilt doen.

Je kunt meteen starten met de online lessen. Alles staat online. En je kunt in je eigen tijd en tempo aan de slag.

Papier, een fineliner en een aantal stiften heb je nodig. Bij de variant met begeleiding ontvang je thuis een startpakket met schetsboek, fineliners en markers waarmee je direct goed van start kan. Als je zelf aan de slag gaat kun je bij het afrekenen kiezen om een starterspakket te bestellen.

Jazeker. Deze training is gericht op het maken van visuele aantekeningen en bevat veel verdiepende opdrachten. Wil je de stap naar tekenen in vergaderingen maken of het maken van visuele samenvattingen, dan is dit absoluut een meerwaarde. Je gaat hierbij echt aan de slag met het visualiseren van inhoud van jezelf of een ander en gaat ontzettend veel tekenmeters maken. Er zit deels overlap in qua basis met mijn live training en Kickstart. Ik geloof in de kracht van herhaling, hoe meer je oefent hoe beter. Er zitten heel veel voorbeelden en opdrachten in. Met begeleiding krijg je persoonlijke feedback en kun je al je vragen stellen.

Voor wie niet? Het maken van visuele aantekeningen en ontwikkelen van visueel denken is voor iedereen een handige skill om te leren. Ben je docent, projectondersteuner, projectleider, beleidsadviseur, wmo-consulent, psycholoog, ondernemer, trainer of coach… in elk vak kun jij dit inzetten. En ook privé. Denk aan je favoriete recept, het maken van een persoonlijk reisdagboek met visuele aantekeningen, een gezinsplanning, je to do lijst, je persoonlijke doelen. Ben je al overtuigd?

Je krijgt na betaling toegang tot de online leeromgeving wanneer de video’s online staan. In meerdere modules die bestaan uit korte video’s kun jij in je eigen tijd en eigen tempo de training volgen. Er zit tekst bij, opdrachten en natuurlijk voorbeeldmateriaal. Op deze manier kun je vaker de video’s kijken en tot een jaar na aankoop heb je toegang. Wil je langer toegang, je krijgt als het jaar bijna afloopt de mogelijkheid om te verlengen.

Ik ga in de training in op digitaal tekenen en vertel welke tools ik gebruik en over mijn aanpak. De verschillen tussen digitaal en analoog tekenen en je kijkt mee hoe ik het programma Procreate waar ik mee werk toepas. Wil je echt meer over Procreate weten en daar mee beginnen? Dan kun je hier de replay van mijn online les aanschaffen waarin ik je alle handige tips geef om direct te starten.

Als het even kan, is het mooi dat je het met je werkgever onderling regelt en jij zelf via iDeal de betaling voldoet. Je kunt een opmerking toevoegen bij de betaling. Je krijgt een factuur in je mailbox na betaling.
Ik kan ook een aparte factuur voor je maken, stuur me dan even een berichtje. Dan voeg ik je handmatig toe aan de training en het systeem. Administratiekosten zijn dan  25,- .

Dat kan ook. De live training is alleen niet gericht op visual notes in de vorm van live tekenen en specifiek visuele aantekeningen maar zakelijk tekenen en vervolgens maak je je eigen praatplaat. Op mijn website vind je ook de live trainingen terug.

Zeker! Dat kan als jullie allemaal de training kopen.  Ieder heeft wel een eigen inlogcode die voor persoonlijk gebruik is. Je mag dit dus niet doorsturen. Ik ga ervan uit dat je daar eerlijk mee omgaat  Heb je interesse om de training met een grotere groep collega’s te volgen, laat het me dan even weten, dan kijk ik wat de mogelijkheden zijn.

Ik leer je hoe je visuele aantekeningen maakt. Over beeld en tekst en hoe je dit combineert, het proces van opbouw en duidelijke structuur aanbrengen, welke vaardigheden van belang zijn bij tekenen tijdens een meeting en je gaat ontzettend veel oefenen met leuke en nuttige opdrachten. Naast dat je leert weet ik zeker dat je ook veel plezier gaat beleven.
In korte video’s zijn theorie, voorbeelden en opdrachten afgewisseld. Jij kunt de video’s volgen en tegelijkertijd tekenen. Ook geef ik extra opdrachten die je zelf kunt doen.

Nee, daar is deze training niet op gericht. Je leert wel ontzettend veel over mijn aanpak. Ook is er in de livesessies bij de variant met begeleiding ruimte om dat soort vragen te stellen. Wil je hier echt meer over weten, dan kun je me een bericht sturen. 1 op 1 begeleiding met ondernemerstips is zeker bespreekbaar. 

Volgens mij is het wel duidelijk, tekenen kan iedereen. Ja echt, ook jij. Het gaat hierbij niet om hoe mooi het is, maar dat het duidelijk is. Je hoeft dus geen ervaring te hebben met zakelijk tekenen. Ik ga je leren en stap voor stap meenemen en laat je zien hoe mijn tekeningen eruit zagen toen ik begon. En in deze training is tekst ook heel belangrijk. 

Met deze online training kun jij de lessen zo vaak mogelijk terugkijken. Je bent er langere tijd mee bezig, kunt elke keer korte stukken leren én kunt ermee aan de slag wanneer en waar het je uitkomt. 
Kies je voor de variant met begeleiding, dan profiteer je van de visuele ingevingen van de hele groep. Ik kan je vertellen: dat is zo leerzaam en leuk om te zien. Je doet ideeën bij elkaar op, ook ik raak elke keer weer geïnspireerd. Ook kan ik je gedurende 3 maanden persoonlijke feedback op je gemaakte werk geven, hier leer je veel van.

Waar zit je twijfel? Uit ervaring kan ik je vertellen dat je hier ontzettend veel van leert. Je leert van mij, van het samen doen, van de andere cursisten. Je krijgt gedurende 3 maanden feedback op jouw werk en de sessies werken ook als een stok achter de deur. Kun je absoluut niet op de momenten, je kunt de sessies altijd nakijken in de leeromgeving. De datums zijn ruim van tevoren bekend dus hopelijk valt er wat te schuiven. Twijfels? Stuur me gerust een bericht!

Er zijn heel wat cursisten je voorgegaan die nu zelf werk in opdracht hebben gedaan, dankzij mijn cursus. Dus ja! De investering heb je er zo weer uit als je hierna werk in opdracht aanneemt. Het vraagt uiteraard oefening, over werkwijze zitten waardevolle tips in de training waar jij je voordeel mee kunt doen.

Ga jij voor die visuele boost en maak jij met impact visuele aantekeningen waarmee je jezelf én anderen verrast?!