Waarom is zakelijk tekenen zo’n krachtig middel?

waarom werkt zakelijk tekenen zo goed

Waarom is zakelijk tekenen zo’n krachtig middel?

Waarom zou je zakelijke tekeningen inzetten om je boodschap over te brengen?
Niet alleen voor anderen helpt het als jij je verhaal tekent, ook voor jezelf helpt dit enorm. En dit is waarom:

✏️ Complexe informatie simpel maken.
Door te tekenen ga je anders kijken naar de informatie die je wilt vertellen. Je kent ze vast: beleidsdocumenten, visiestukken, ambities, schoolplannen vol met tekst. Je leest het door en dan denk je: wat staat hier nou eigenlijk?
Door te tekeningen snap je het grotere geheel, kun je het in context plaatsen en vertaal je jouw verhaal in simpele tekeningen. Dit geldt voor jezelf, maar ook voor anderen voor wie jij de tekening maakt. Door te tekenen versimpel je. Als je het niet kunt tekenen is het niet duidelijk genoeg.

✏️ Beeld zorgt voor focus.
Het dwingt je om na te denken over de vraag: wat wil je nou écht zeggen? Wat is de essentie? Wat wil jij dat de ander onthoudt van jouw boodschap? Alleen het proces om te komen tot verbeelding is al waardevol: je gaat namelijk zelf nadenken over jouw informatie.
En ja, die kern vraagt weglaten wat niet belangrijk is. Dat kan ‘eng’ zijn, ben ik dan wel volledig? Bekijk het eens zo: het belangrijkst blijft hangen.

✏️ Met tekenen breng je structuur aan.
Hoe zit het nou eigenlijk? Een proces is veel beter te begrijpen als je dit stap voor stap op papier zet. Je verbindt losse lijntjes met elkaar. Je haalt het uit je hoofd uit papier en dat zorgt voor inzicht, structuur en helderheid.

✏️ Je onthoudt informatie veel beter.
Bedenk eens hoeveel informatie er dagelijks op je af komt, hoeveel je leest. Lees jij alle documenten nog grondig door of lees je maar half? Ons brein houdt van beeld. Als je ergens beelden bij gebruikt, zorgt dat ervoor dat je de informatie sneller verwerkt en je onthoudt het beter. Na de tijd kun je de informatie gemakkelijker terughalen door het plaatje weer letterlijk voor je te zien.

✏️ Beelden trekken aandacht.
Waar kijk je eerder naar: een A4 vol geschreven tekst of een A4 met plaatjes?

✏️ Meer creativiteit!
Het is eens wat anders en vooral als je zelf ook tekent zorgt het voor meer creativiteit. Je prikkelt je brein door iets nieuws te leren. En die creativiteit komt nog meer op gang als je ontspannen bent. Laat dat nou net het effect zijn van tekenen. Als je even bezig bent komen de ideeen vaak. En zakelijk tekenen gaat ook over associeren. Verbanden leggen. Wat komt er in je op? En vervolgens bedenk je steeds weer nieuwe ideeën.

✏️ Verbeelding kent geen grenzen.
Als je een foto wilt maken kan niet alles. Bij tekenen kun je het zo gek niet bedenken of het kan. Je kunt emotie toevoegen, metaforen gebruiken zodat de ander meteen weet wat je bedoelt. Als je het kunt bedenken, kun je het tekenen.

Wil jij hier ook meer over leren? En hoe je dat kunt toepassen?

Training zakelijk tekenen
Ik heb meerdere trainingen zakelijk tekenen, zowel online als op locatie:
– Fysiek een dag training Picture your Power in Zwolle
– De Kickstart Zakelijk Tekenen waarmee je in een handomdraai de basis leert
Visual Notes: Een uitgebreide online training over snel en simpel visuale aantekeningen maken. Van de basis tot aan visuele samenvattingen maken van informatie.

Kijk wat jou aanspreekt. En heb je vragen, stuur me dan gerust een bericht.

waarom werkt zakelijk tekenen zo goed