Praatplaat kinderachtig?

tekening van praatplaat

Praatplaat kinderachtig?

“Wat een kinderachtige kleurplaten, daar kan ik helemaal niks mee.”

Die kreeg ik laatst terug van iemand voor wie ik een praatplaat heb gemaakt.

Veel reacties op het werk dat ik maak, of mensen die ik help met zelf leren visualiseren zijn positief. Ze vinden het heel tof en merken in de praktijk dat het enorm helpt.

Een enkele keer is dat dus niet het geval. Het groepje waar ik mee samenwerkte – en ik zelf ook- waren enorm enthousiast over de platen die ik had gemaakt. Het was een tof proces om daar samen te komen.

Heel veel reacties waren positief, maar een enkeling overschaduwde dat dus met bovenstaande woorden.

Stel je voor: je hebt je best gedaan om jouw plan visueel te (laten) maken en je denkt je medewerkers of collega’s daar echt verder mee te helpen. Om het duidelijk en overzichtelijk in 1 oogopslag over te brengen.

99% procent is er blij mee en 1% is kritisch. Vindt het niks.

Het is dan niet die 99% aan positieve reacties die blijft hangen. Nee, die enkeling die roept over een kinderachtige kleurplaat raakt je het meest. Heel jammer als je zo je best doet.

Hoewel het natuurlijk helemaal niet leuk is, moest ik er eerlijk gezegd ook een klein beetje om lachen. In de situatie dat iemand zoiets zegt, zegt dat meer over die ander. Iemand ziet niet in hoeveel het doet om informatie visueel te maken. Voor iedereen is het fijn informatie behapbaar en duidelijk binnen te krijgen. Daarom kan ik eroverheen stappen, omdat ik letterlijk al jaren zie wat het in de praktijk wél doet om complexe informatie simpel over te brengen.

En heel soms krijg je inderdaad een reactie als te simpel of neemt iemand het woord kinderachtig in de mond. Gemiste kans voor diegene. Want:

Simpel is niet hetzelfde als kinderachtig.

Simpel geeft aan dat je jouw boodschap of verhaal helemaal snapt.

Simpel geeft aan dat je onnodige informatie weglaat.

Simpel is duidelijk.

Ik heb wel wat tips om je tekeningen minder ‘kinderachtig’ te laten lijken:

  • Gebruik niet teveel kleuren bij elkaar. Ik zeg altijd max 3 met kleurnuances van betreffende kleuren en liever nog minder. Te bont gekleurde tekeningen leiden af van de inhoud. Hoe minder kleur, hoe meer aandacht naar de inhoud.
  • Focus dus op de inhoud en gebruik minder details of ‘tierelantijntjes’

Tenslotte is ‘kinderachtig’ een mening. Het ook een kwestie van wat jouw natuurlijke tekenstijl is. Die ontdek je vanzelf.

Onthoud: het gaat om duidelijk. Je mag beginnen met de meest simpele tekeningen, om van daaruit te werken aan je stijl.

Laat je niet weerhouden door een enkele blik of negatieve reactie.

Als jij al jaren elke dag een rondje hardloopt en iemand die zegt: “Hardlopen vind ik zo’n domme sport. Je gaat toch niet voor je lol uren rennen.” Zou je dan stoppen met hardlopen of niet?

“Genius is making complex ideas simple, not making simple ideas complex” aldus Einstein.

Neem deze mee voor vandaag.