Live tekenen: een kijkje achter de schermen

stefanie laat tekening zien aan deelnemers van de bijeenkomst

Live tekenen: een kijkje achter de schermen

Live tekenen bij een bijeenkomst, het blijft magisch. Het is het onderdeel van mijn vak waar ik de meest uiteenlopende reacties op krijg. Het deel dat mij ontzettend veel energie geeft. En eerlijk, na een dag live meeteken ben ik ook vaak heel moe.

Op scherp staan
Het vraagt namelijk veel concentratie. Continu op scherp staan en aandachtig luisteren, direct verbanden leggen en bedenken welk beeld hierbij past dat ook nog leuk is. En ondertussen ook tekenen. Het durven loslaten om even niets te tekenen, om uiteindelijk te kern eruit te halen. Want het is wel de bedoeling dat de deelnemers achteraf de inhoud van de bijeenkomst herkennen in die leuke tekeningen.

Vertrouwen op mezelf
Ben ik zenuwachtig vooraf? Heel soms, maar ik vertrouw op mezelf dat het goedkomt – ook door alle ervaring die ik meeneem. En dat is bijna altijd ook het geval. Het komt wel voor dat de inhoud een heel ver van mijn bed-show is. Is niet erg, ik hoef er geen verstand van te hebben om te kunnen samenvatten. Ik luister en kijk er met mijn blik als leek naar die ik al had toen ik nog als communicatieadviseur werkte. Dat het voor iedereen goed te snappen is.

Een visueel verslag hoeft ook geen complete herproducering te zijn van de hele dag of paar uur. De bijzondere, grappige, leuke momenten of quotes en de belangrijkste punten zorgen voor herkenning.

Ik bereid me uiteraard voor. Ik weet wat het programma is. Ik bedenk een structuur maar wel zo dat ik alle ruimte op het moment zelf heb en mezelf niet beperk. Dat is ook weer de kunst om te vertrouwen op dat het precies uitkomt.

Nieuwsgierigheid
Mensen komen vaak naar mij toe tussendoor en vragen de meest uiteenlopende dingen.

Een greep uit reacties die ik krijg:
‘Wooooh… heb je dat nu net allemaal getekend?’
‘Heb je een database waar je die beelden uithaalt?’
‘Doe je dit fulltime?’
‘Waar werk je mee?’
‘Kun je hier je brood mee verdienen?’

Ook zie ik vaak verwondering. Ogen die oplichten. Verbanden die ontstaan. Met een andere blik naar hun eigen inhoud kijken.

Zo’n tekening is niet zomaar een tekening, het trekt de aandacht en zorgt voor betrokkenheid, tijdens én na de sessie.

En hoe vaak krijg je nou applaus op een werkdag voor de dingen die je hebt gedaan? Dat krijg ik dus, en dat blijft zo leuk en bijzonder!

In 2023 zou ik heel graag weer live willen tekenen bij toffe bijeenkomsten, teammeetings en inspiratiesessies. Of een heel groots evenement, dat staat nog op mijn wishlist. Organiseer je volgend jaar een evenement en wil je dit op een andere manier laten vastleggen? Laat het me op tijd weten. Ik help je graag.

stefanie laat tekening zien aan deelnemers van de bijeenkomst

© www.quintentolboom.com

Dit was tijdens het evenement van Landelijk Werkgevers Sercivepunt Gemeenten met als thema Een leven lang leren. Zie hier het resultaat van de visuele samenvatting.