De kracht van kleine gewoontes

dingen getekend die bijdragen aan een gezonde leefstijl

De kracht van kleine gewoontes

Goede gewoontes die bijdragen aan een gezonde leefstijl, je energiek voelen. We weten vaak wel wat goed voor ons is, toch is het doen vaak andere koek. Maak je de keuzes die bijdragen of verval je na een paar keer weer in oude gewoontes?

Ik heb de laatste tijd een aantal vaste gewoontes ontwikkeld waardoor ik lekker in mijn vel zit. Dat ik me energiek voel vind ik heel belangrijk, dat helpt me gedurende de dag.

dingen getekend die bijdragen aan een gezonde leefstijl

Voorbeelden daarvan zijn elke doordeweekse dag opstaan om 5.30 uur, eerst 2 glazen water drinken, elke ochtend 10 minuten lezen of naar de sportschool gaan, koud afdouchen, een wandeling na de lunch, een salade meenemen als lunch, op tijd naar bed.

Inplannen werkt
Het zijn dingen die mij helpen mijn energie hoog te houden. Op zondagavond pak ik mijn papieren planner erbij en plan ik de komende week in. Wat ik als eerst doe is het inplannen van mijn sportmomenten. Dan weet ik waar ik aan toe ben en ga ik, het kost mij geen moeite. Begin ik de dag met meteen naar de sportschool gaan? Dan zet ik mijn sporttas al helemaal klaar met sportkleding, hoef ik daar ’s ochtends niet over na te denken en kan ik snel de deur uit. Zo plan ik ook de wandelingen in mijn agenda rond lunchtijd. Ieder voor zich zijn dit kleine gewoontes.

Al die kleine dingen die je in die tekening ziet zorgen ervoor dat ik mij energiek voel. Je denkt misschien dat het geen effect heeft. Toch hebben al die kleine dingen dat wel. Precies daarmee begint het: een kleine eerste stap. Als je die kleine stap steeds herhaalt en dat consistent volhoudt, wen je eraan, en merk je dat het een gewoonte wordt. Niet je doel, maar je methode staat centraal. Als je volhoudt, merk je na verloop van tijd dat het echt verschil maakt.

Voorbeeld: beginnen met krachttraining
Dat was iets wat ik al jaren wilde. Minder blessuregevoelig zijn met hardlopen en sterker worden. Het bleef echter altijd bij een doel zonder dat ik concrete acties ondernam. Ik maakte het te groot. Ook had ik geen idee hoe ik moest beginnen, welke oefeningen goed waren. Want als je het verkeerd aanpakt, ben je nog verder van huis.

Toen ik eind vorige zomer tijdens een rondje hardlopen de motivatie helemaal kwijt was heb ik eindelijk die eerste stap genomen: een intake bij een personal trainer. Iemand met verstand ervan zodat ik het goed aanpakte, met een plan en een stok achter de deur. Want je hoeft het niet alleen te doen. En dat bleek een van de beste stappen te zijn. Waren de eerste trainingen leuk? Het zelf rondlopen en uitzoeken in de sportschool niet direct, ik voelde me onwennig. Toch hield ik vol. Ik begon met geen of heel lichte gewichten. Mijn lichaam moest wennen aan die oefeningen. Door herhaling wordt het makkelijker. Rome is ook niet in één dag gebouwd, aldus die trainer. (@Swen Kruisweg, als je eens een trainer zoekt in Zwolle: aanrader!)

Nu, een half jaar later ga ik zonder moeite 3-4 keer per week. De progressie motiveerde. Ik krijg wel eens reacties: “Hou doe je dat? Ben je alweer zo vroeg gaan sporten?” Yes. Daar ben ik aan gewend, het kost mij geen moeite. Ook is het lekker rustig zo vroeg 🙂

In het begin moest ik elke keer kijken welke oefeningen ik moest doen (ik maakte ook hierbij een handig visueel lijstje, dat tekenen is zo gek nog niet. Kun je overal voor gebruiken!)

En dit is met alles zo. Nieuwe dingen die onwennig of oncomfortabel, daar houdt je brein niet van. Als je toch doorzet, heeft dit veel effect. En júist als je druk bent of stress ervaart van die volle to do list heb je baat bij gewoontes die bijdragen een gezonde leefstijl. Jezelf op 1 zetten. Want je bent sneller geneigd die wandeling of dat uurtje sporten over te slaan, of een snelle afhaalmaaltijd te scoren in plaats van zelf iets maken. Als je dan juist wel die wandeling maakt of gaat sporten en je hoofd leegmaakt, komt dat ten goede aan je eigen gemoedstoestand.

Begin klein
Het boek dat ik las over de kracht van kleine gewoontes is Elementaire gewoontes van James Clear. Hoe je nieuwe gewoontes aanleert en gedag zegt tegen slechte gewoontes. Want verandering begint bij een kleine stap. Op het gebied van je gezondheid, je werk, bedrijf of wat dan ook, het werkt. Als je elke dag 1% beter wordt, bedenk dan eens welke resultaten je kunt behalen. Het enige wat je hoeft te doen is die eerste stap zetten.

Ik maakte sketchnotes van inzichten uit het boek. Een hele goede manier om eens terug te kijken: hoe zat het ook alweer en hoe pas ik het toe? In het dagelijks leven helpt mij dit dus ook. Niet alleen tekenen als werk, maar ook bij andere dingen. Aanrader dus, dit boek!

afbeelding met tekeningen en quotes uit het boek Elementaire gewoontes