Ontdek jouw Zone of Genius – visuele samenvatting The Big Leap

Ontdek jouw Zone of Genius – visuele samenvatting The Big Leap

Zone of Genius, The Big Leap, upper limit problems… wel eens van gehoord? Ik tot voor kort ook niet. Ik lees veel boeken, en af en toe zit er één tussen die er met kop en schouders bovenuit springt. Zoals The Big Leap van Gay Hendricks.

The Big Leap gaat over hoe je jezelf saboteert als alles goed lijkt te gaan en of die je tegenhoudt en waarmee je je eigen succes in de weg zit. Of je voelt eigenlijk dat je liever iets anders zou doen maar doet het toch niet. Dit is het zogenoemde upper limit problem, waarmee je je positieve flow doorbreekt, of de belemmerende overtuigingen die jou in de weg zitten.

Het zijn eigenlijk tekenen dat je je plafond hebt bereikt en dat er meer in je zit, het is tijd voor de sprong. De sprong naar je Zone of Genius.

Wat is dan die Zone of Genius?

Hendricks definieert in zijn boek een aantal zones waar je je in kunt bevinden.

  • Zone of Incompetence. Dit vind je niet leuk en je bent er niet goed in. Kun je vast een voorbeeld van bedenken toch? Die taakverdeling in huis is er vast niet voor niets 😉
  • Zone of Competence. Je doet iets waar je goed in bent, maar anderen kunnen dit ook
  • Zone of Excellence. Je doet werk waar je heel goed in bent. Je vindt het ook leuk, en het is ook wel lekker comfortabel. Je zit prima op je plek. Maar, wil je dit altijd blijven doen? Ergens heb je het gevoel dat er meer in je zit en je wat mist..
  • En dan kom je in je Zone of Genius! Dit is jouw X-factor zone. Dat ene ding waar jij zo talentvol in bent, waar je stuitert van energie en wat je uren kunt doen en wel het belangrijkst: je vindt heel leuk om te doen. Jouw unieke kracht waarbij werk niet als werk voelt.

Jarenlang heb ik in de zone of Competence gezeten met af en toe een uitschieter naar de zone of Excellence. Ik kan oprecht zeggen dat ik nu mijn Zone of Genius hebt ontdekt: het hebben van mijn eigen bedrijf en mensen verder helpen. Het live tekenen tijdens bijeenkomsten. Beginnen met een leeg canvas, de spanning van niet weten hoe het gaat verlopen, op en top gefocust en luisteren en ondertussen mijn creativiteit laten stromen en geniale visuele parels bedenken.
Ook het geven van trainingen doe ik sinds kort en daar word ik ook zo blij van.

Er is een specifiek moment dat ik me kan herinneren waar ik achteraf van zeg: tóen voelde ik letterlijk die zone of Genius. Ik fietste na een regenachtige dag vorig jaar vanaf mijn kantoor naar huis. Veel mensen werkten thuis (mochten niet naar kantoor), ik had gelukkig een plek waar ik naartoe kon. En ondanks die gure regen straalde ik van geluk en energie. Een lange dag gewerkt aan leuke opdrachten en ik kon nog uren doorgaan. Ik kreeg er toen zelfs kippenvel van. Het doet zo enorm veel als je écht doet wat je leuk vindt.

Wat is jouw Zone of Genius?

En jij? Wat is jouw Zone of Genius?

Er zijn 4 vragen die je kunnen helpen jouw superpower te ontdekken:

  1. Wat vind je het allerleukst om te doen?
  2. Welk werk wat je doet voelt niet als werk? Je kunt het uren of dagen doen zonder verveeld te raken.
  3. Wat je je werk zorgt voor het beste resultaat en tevredenheid in relatie tot de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt?
  4. Wat is jouw unieke talent? De gave, speciale vaardigheid.

Heb je bepaalde dromen, doe je nu iets wat je eigenlijk niet zo leuk vindt? Kom dan in actie. Ontdek wat je leuk vindt. Het is zo zonde om je tijd te verdoen aan dingen waar je niet blij van wordt, als je eigenlijk al weet dat je liever wat anders doet. Ik zeg: doe het! Take the big leap!