Ondernemen versus in loondienst werken: de verschillen

Ondernemen versus in loondienst werken: de verschillen

Wat zijn voor mij echt de verschillen met mijn eigen bedrijf en in loondienst werken? 1 juni was ik een half jaar uit loondienst, wat ik bijna 12 jaar heb gedaan en het laatste jaar deels naast het opbouwen van mijn eigen bedrijf. Ik dacht terug en ging vergelijken. Natuurlijk is een van de verschillen een vast bedrag elke maand op mijn bankrekening naar een wisselend inkomen. Is dat voor mij het belangrijkste verschil? Nee, zeker niet. Hier komen de grootste verschillen voor mij op een rij.

Voldoening en energie
Eerder kreeg ik energie van leuke projecten en collegaโ€™s. Nu haal ik dubbel en dwars zoveel voldoening en energie uit doen wat ik leuk vind en de enorme waardering en blije reacties die mijn werk oplevert.

Positieve vibe
Ik ervaar veel meer een positieve vibe. Tuurlijk zijn er dingen die ik minder leuk vind om te doen, maar het voelt echt anders. Er kan soms best veel geklaagd worden op een werkvloer.

Mijn eigen richting bepalen
Ik heb zelf de touwtjes in handen en kan veel keuzes zelf maken. Ik kies bewust voor het werk dat ik doe en leuk vind. Geen gevalletjes โ€˜over de schutting gooienโ€™ meer

Geen regels, systemen en bureaucratische beslissingen
Geen handvol mensen die nog ergens wat van moet vinden en dat het lang duurt. Spontane en creatieve ideeรซn die de kop in gedrukt worden of eerst toestemming moeten vragen. Ik beslis zelf, en dat voelt heel goed.

Inspirerend kantoor
Een supermooi en inspirerende kantoorruimte. Leuke planten, kleuren op de muur, behang en vloerkleden. Ik zie dat bij kleinere organisaties wel eens terug, maar bij grotere? Vaak zo standaard en weinig inspirerend. Ik denk dat een leuke omgeving zoveel invloed heeft! (Het voordeel van die grote kantoren is dan weer de temperatuurregeling, in de zomer smelt ik denk ik op mijn fijne kantoor ๐Ÿ˜‰

Dag reistijd
Geen reistijd meer. Nu hoefde ik al niet lang te reizen, maar nu ben ik in 5 minuten op de fiets of 10 minuten wandelend op kantoor.

Financiรซle zekerheid vs. wisselende inkomsten
Toen vorige maand mensen het over vakantiegeld hadden dacht ik: oh jaโ€ฆ Dat heb ik niet meer. Ik keer mezelf tot nu toe wel elke maand salaris uit dat weinig verschilt met wat ik eerst verdiende. Als ik offertes verstuur denk ik wel eens: best een bedrag. Maar ik sta er wel volledig achter. Ik vind dat het dat waard is als ik zie wat het oplevert. Ik wil mezelf nog wel eens tekort doen en kom er dan halverwege de opdracht achter. En van dat bedrag op die offerte of factuur gaat ongeveer de helft naar de belastingdienst of pensioenopbouw. Daarnaast is er nog de huur van een kantoor en arbeidsongeschiktheidverzekering. Dat zijn dingen die ik nu zelf moet regelen, wat misschien veel mensen niet weten. Vergeet ik zelf ook wel eens ๐Ÿ˜‰

Doei energieslurpende vergaderingen
Wat ik het allerminst mis, zijn de energieslurpende vergaderingen (ken je ze? ๐Ÿ˜‰ en dan ook soms dagen volgepland. Mis ik als een boer met kiespijn!

Collegaโ€™s
Als ik aan mijn baan denk, denk ik naast het inhoudelijk werk ook meteen aan mijn oud-collegaโ€™s. Ik heb nu gelukkig een kantoorruimte die ik deel met 2 hele leuke dames waar ik goedemorgen tegen kan zeggen, kan sparren en praat over wat we het weekend gaan doen of wat we gaan eten. Maar onderdeel zijn van een groep mensen, een team, samen ergens voor gaan en de gezellige borrels en andere activiteiten (pre corona uiteraard) heb ik niet meer. Ik haal mijn energie nu uit het contact met klanten, kantoorgenoten, vrienden en persoonlijke ontwikkeling. En die leuke collegaโ€™s spreek ik nog steeds ๐Ÿ™‚

Vrijheid
Ik heb vrijheid. Sporten midden op de dag? Geen probleem. (Ik moet zeggen dat ik die ruimte al pakte toen ik nog in loondienst was. Sportkleren mee en een rondje hardlopen als lunchpauze, kan het aanraden). Maar de vrijheid nu is toch anders. Dagje vrij nemen of naar de kapper of bedenk het maar: ik kan helemaal zelf mijn eigen agenda indelen. Staat wel tegenover dat ik het loslaten van werk moeilijker vind als ondernemer. Ik heb geen back-up.

Ik mรณet zichtbaar zijn
Yep. Ik gooi niet mijn hele hebben en houden online, maar ik laat wel zien wat ik doe. Als ik dat niet doe haal ik die opdrachten ook niet allemaal binnen. Content schrijven vind ik gelukkig geen straf, al ontbreekt het me wel eens aan inspiratie of voel ik โ€˜drukโ€™ omdat ik al een week niets geplaatst heb.

De balans opmakend
Zowel aan ondernemen als in loondienst werken heeft zo zโ€™n voor- en nadelen. Nu ik eenmaal heb gevoeld hoeveel energie mijn werk mij nu geeft en waar ik echt meerwaarde kan bieden, kan ik me niet voorstellen dat ik iets ga doen wat mij minder inspireert. Zolang ik het leuk vind en het goed gaat, blijf ik dit dus doen. Als het toch misloopt? Dan ben ik zoveel ervaringen rijker die ik in loondienst niet had gehad, en kan ik alsnog een baan zoeken.

Eigen missie
Mijn missie is mensen de waarde te laten inzien en ervaren van tekenen als communicatiemiddel. Dat je met tekenen je boodschap goed overbrengt, dat het mensen verbindt en inspireert. Afgelopen week mocht ik weer een visueel verslag maken van een teamsessie. Nieuwsgierig kwamen mensen tussentijds even gluren wat ik aan het doen was. Aan het eind van de middag presenteerde ik mijn visuele samenvatting van hรบn woorden. โ€˜Wauw, wat tof. Dit beklijft, hier kunnen we verder mee! Als je je doelen steeds letterlijk voor ogen blijft ziรฉn, houd je jezelf en je collegaโ€™s scherp. Het geeft inspiratie om samen verder te gaan. En mij geeft het een bak energie. Een bevestiging. Dit is wat ik wil blijven doen.

Wie weet haal je inspiratie uit mijn ervaring. Twijfel je al langer en inspireert het je om toch die stap te zetten. Of haal je er herkenning uit.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring: werk je als ondernemer en wat is voor jou het grootste verschil? Of ben je vanuit ondernemen juist weer in loondienst gaan werken?