Een kinderboek geïllustreerd

Een kinderboek geïllustreerd

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Het motto van Pippi hanteer ik vaak. Ik geloof dat door uit je comfortzone te gaan, je echt groeit.

Flashback naar voorjaar 2020. Ik kreeg een berichtje van Lucienne of ik een kinderboek kon en wilde illustreren, of dat ik iemand wist die dit kon doen. Wow, wat een kans. Had ik dat eerder gedaan? Nee. Wil ik dat? Ja! Maar kan ik het ook? Nog nooit gedaan, maar ik denk dus dat ik dat wel kan. En zo geschiedde.

Het ging niet om zomaar een kinderboek, maar een met een verdrietige aanleiding. Lucienne heeft een aantal jaren geleden haar pasgeboren dochter verloren, en heeft 3 jaar geleden een boek aan haar opgedragen: Fluffy de Flamingo. Nu wilde ze een 2e boek over de Flamingo uitbrengen, in streektaal (Nedersaksisch). En dat mocht ik dus gaan doen. Heel bijzonder.

Het was een proces waar ik veel plezier gehad en geleerd heb: zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak.

 

kinderboek schetsfabriek

Het was een groot project, een boek met 24 kleurenspreads en de omslag. Ik begon met onderzoek: het bekijken van het eerste boek, hoe gaat zo’n proces eigenlijk, Pinterest bekijken naar kinderboekillustraties, onze eigen kinderboekencollectie doorbladeren. Vervolgens begon het werk: van schetsen van de dierenvriendjes, het schetsen van de spreads naar aanleiding van de verhaaltjes en het uitwerken van de illustraties in kleur met verschillende digitale technieken, het ontwerp van de omslag tot het vormgeven van het hele boek en aanleveren bij de drukker. Een proces waar ik heel veel creativiteit kwijt kon, mijn eigen verbeelding bij de verhalen vertalen in tekeningen. Waar ik wat grapjes in kon verwerken.

Ook ben ik mezelf tegengekomen. Het ging van: Gaaf! – Hmm, dit is best moeilijk – Is dit wel mooi? – Kan ik dit eigenlijk wel? – Ah, het wordt toch wel heel mooi – Waaah wat gaaf dit!
Het plannen, er stress van hebben, iets in gedachten veel groter maken, alle ballen in de lucht proberen te houden. Ik had me verkeken op de tijd die het vergde om een spread in kleur uit te werken. Uiteindelijk heb ik aangegeven dat het mij niet lukte om het af te krijgen op de afgesproken tijd. Ik zag er enorm tegenop om dat te zeggen, maar kreeg een hele begripvolle reactie. Dat leerde mij dat ik het moet aangeven als iets niet lukt. Als je iets niet zegt, kun je er ook niks aan veranderen.

En toen was het zover! Na maanden werk kwam Lucienne een aantal exemplaren brengen van het boek. Het werk waar ik maanden aan heb gewerkt werd nu tastbaar. Wauw, wat ben ik hier ongelooflijk trots op! Ik heb een kinderboek geïllustreerd. Dank Lucienne voor deze bijzondere opdracht en het vertrouwen! Ik hoop dat veel kinderen er veel plezier aan beleven.

Het boek is hier te bestellen.