Miracle morning: meer focus en energie door vroeger opstaan

Miracle morning: meer focus en energie door vroeger opstaan

Hoe begin jij je dag? Ben jij een ochtendmens met vaste ochtendroutine of ben je een snoozekoning(in) en blijf je het liefst zo lang mogelijk liggen? Sinds afgelopen zomer heb ik de kracht van een vaste ochtendroutine ontdekt. Ik stond altijd redelijk op tijd op, maar wel na een paar keer snoozen. Meer om geen haast te hebben, niet om de dag bewust te beginnen met tijd voor mijzelf. In mijn vakantie las ik het boek Miracle Morning van Hal Elrod, besloot de theorie in de praktijk te brengen. Dat veranderde mijn ochtendroutine compleet.

Daarover later meer. Ben je nog niet bekend met de Miracle morning methode? Amerikaan Hal Elrod bedacht een vaste ochtendroutine die zijn leven heeft verbeterd en schreef er een boek over. Het gaat om een uur eerder opstaan dan je normaal gesproken doet. Die tijd gebruik je voor jezelf, beweging en persoonlijke ontwikkeling. Dit leidt tot een succesvoller en gelukkiger leven.

If you win the morning, you win the day.

Hal Elrod beschrijft in zijn boek 6 nieuwe gewoontes waarmee je werkt aan meer focus, positiviteit, regelmaat en bewuster leven. Allemaal voor 8 uur ’s ochtends.

 Life SAVERS
Dat vroege uur bestaat uit 6 onderdelen, die in het Engels SAVERS worden genoemd:

 1. Silence – Stilte.
  Vaak start je de ochtend met snoozen of gehaast om jezelf (en je gezin) op tijd de deur uit te krijgen voor school en werk. Het idee van Stilte is de eerste paar minuten je te focussen op meditatie, of je ademhaling. Je ervaart rust en leert bewust te worden van alle gedachten die in je opkomen (en ook weer kunt laten verdwijnen).
 2. Affirmations – Affirmaties. In het boek beschrijft Elrod de kracht van affirmaties. Je zegt zinnen die je in je kracht zetten hardop. Dit kunnen je eigen doelen zijn, wat je wilt bereiken of inspirerende quotes. Door elke dag hardop uit te spreken wat voor jou belangrijk is, geeft dit zelfvertrouwen en zorgt het voor een positieve mindset. Je beinvloedt hiermee je onderbewustzijn. Belangrijk is dat dit dingen zijn waar je volledig in gelooft.
 3. Visualisation – Visualisatie. Je doet je ogen dicht en zie voor je hoe het voelt als het er al is. Heb je een gesprek waar je tegenop ziet? Stel je dan in gedachten voor hoe het verloopt. Het zorgt voor minder stress als en je traint je brein.
 4. Exercise – Beweging. Je activeert je lichaam (je staat meteen ‘aan’) en dat zorgt voor meer energie gedurende de dag. Bij voorkeur 20 minuten bewegen: yoga, een wandeling, hardlopen of een workout.
 5. Reading – Lezen. Besteed een deel van het uur aan lezen in een ‘zelfhulpboek’ over persoonlijke ontwikkeling of mindset. Als je elke dag een paar bladzijden leest, lees je in een jaar toch een paar boeken.
 6. Scribing – Schrijven (de W van Writing leverde geen fijne combinatie op, de S wel, daarom scribing). Schrijf! Je ideeën, waar je dankbaar voor bent, wat je wilt bereiken en wat je bezighoudt. Je begint je dag positiever en hebt vooraf je doel duidelijk voor ogen.

Opstaan om 5:30 uur
Ik heb de afgelopen maanden geëxperimenteerd en heb eruit gehaald wat voor mij werkt. Ik sta nu regelmatig om 5:30 uur op, zonder problemen, ik word zelfs eerder wakker dan de wekker. De eerste dagen waren echt moeilijk, maar dit gaat je helpen:

 • Bedenk de avond van tevoren waarom je dit doet en wat je gaat doen. Verheug je op de extra tijd.
 • Zet je wekker aan de andere kant van de kamer, dan moet je er wel uit.
 • Meteen als je wakker wordt een flink glas water drinken
 • Poets eventueel je tanden, dat zorgt voor een fris gevoel.
 • Niet snoozen!

Mijn routine
Mijn routine bestaat nu uit mediteren (via de app Meditation moments), affirmaties en visualisatie, lezen, bewegen (soms ook later: nadat de kinderen naar school zijn of als middagpauze), en koud (af)douchen. Dat laatste heb ik onlangs toegevoegd, en dat geeft een enorme boost! Het is wennen, maar dat energieke gevoel daarna is heel fijn. Ook zorgt het dat ik al een aantal ‘overwinningen’ heb gehad aan het begin van de dag en ik meer focus ervaar. Ik spreek namelijk ’s ochtends al mijn intentie voor de dag uit in mezelf. Minder stress ervaar ik door die meditaties en het wandelen. Ik geef mijn eigen gezondheid prioriteit. Ik neem vaker pauzes, ga ’s avonds nog lekker wandelen of juist aan het begin van de dag. Als ik mijzelf fit voel, heeft dat een positief effect op zowel mijn bedrijf, gemoedstoestand en gezin.

Wil je ook met meer energie, minder stress en met een fijn gevoel de dag beginnen? Ik zou zeggen: lees het boek Miracle Morning van Hal Elrod eens en probeer uit wat bij jou past. Ook als je zegt ‘Ik ben geen ochtendmens’, zeg ik: waar een wil is, is een weg. Uit ervaring kan ik zeggen: het went! Succes 🙂

 • Op alle afbeeldingen op mijn website rust auteursrecht en je mag deze niet zonder mijn toestemming gebruiken.