Boekentip: hoe houd je focus?

Boekentip: hoe houd je focus?

Wat doe je als eerste als je wakker wordt? Of in je lunchpauze? Toevallig je telefoon pakken en doelloos social media checken? Deed ik ook. Maar dat is dus funest voor je productiviteit! Als creatief persoon is focus houden één van mijn grootste uitdagingen. Altijd en overal heb ik gedachten en komen er op onverwachte momenten ideeën oppoppen. Niet handig op momenten dat ik heel veel werk wil verzetten.

De laatste tijd heb ik veel boeken gelezen die in de categorie zelfhulpboeken vallen. Niet omdat ik zo nodig hulp nodig heb, wel omdat ik me graag blijf ontwikkelen en wil leren hoe dingen anders kunnen. Zo las ik ook het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar. Wat een eye-opener! Het boek lees prettig en ik weet nu hoe mijn brein werkt en welke soort afleidingen er zijn. Want als het niet een bliepende telefoon is of collega’s die op een afdeling overleggen (oke, nu zal dat eerder de buurman met boormachine zijn), ben je zelf je grootste afleider.

Wat ik nu anders doe:

  • Ik pak ik niet meer meteen mijn telefoon als ik wakker word maar stel het checken van social media uit. Als het mij lukt dat tot de lunch vol te houden heb ik bergen werk verzet. En ik hoef me opeens ’s ochtends niet meer te haasten op het laatste moment en te mopperen op de kinderen dat ze moeten opschieten.
  • Ik begin niet met mijn mailbox maar met de belangrijkste taak van de dag. ’s Ochtends ben je nog het meest fris. Weet je hoe voldaan je je voelt als je om 10.30 uur die ene taak al hebt afgerond?
  • Ik leg mijn telefoon niet meer naast me neer maar hou die in mijn tas.
  • Ik doe meer dezelfde soort taken op een dagdeel en probeer minder te wisselen.
  • Als er niets meer uit mijn handen komt of ik merk dat ik toch afgeleid raak, dan stop ik ermee of neem ik pauze.
  • En de meest verrassende vond ik deze: vaker op de dag pauze nemen. En dan vooral niet door je social media te checken of een YouTube filmpje te kijken, want dat kost je brein dus energie. Ik loop nu een rondje of drink buiten een kopje koffie. En ik las dat springen op de trampoline ook een goede is, dat ga ik nog eens uitproberen.

Pauze
Heb je pauze? Doe dan eens van deze dingen. Het geeft inzichten en oplossingen om je focus te verleggen. Vaak komen er juist oplossingen op een vraagstuk als je er even niet mee bezig bent. Ik vond het zo inspirerend dat ik dit plaatje erover tekende. Reminder om naast je computer te hangen 🙂

En mijn grootste tip: lees het boek eens. Met volledige aandacht. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Wat zijn jouw tips?

Ik ga dit overzichtje naast mijn computer hangen als reminder. Download hier Pauzetips_Focus_-_Tekening_door_Schetsfabriek in groot formaat zodat jij dat ook kunt doen. Wil je zelf ook een aantal highlights getekend hebben? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.